Hírek RSS


Okosnet hírek

Magyar Idők

Hirado.hu

Hírek » Okosnet hírek

2012.05.03.

Digitális Átállás Tesztprogram indul Sopronban

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából a jövő héttől kérdezőbiztosok keresik fel Sopronban a szociálisan leginkább rászorulókat.

Az állami program keretében a hatóság által megbízott szakemberek alkalmassá teszik azok televíziókészülékeit a korszerű, digitális adatok elérésére, akik önerőből nem tudják beszerezni a szükséges eszközöket.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény és az uniós szabályozás értelmében az analóg felszíni televíziós sugárzást legkésőbb 2014. december 31-ig országszerte le kell kapcsolni. Erre az időpontra olyan mértékű digitális lefedettséget szükséges elérni, amely garantálja, hogy a lakosság legalább 94%a digitális műsorszórási szolgáltatáson keresztül nézhesse a televízió csatornáit.  A lekapcsolás gazdasági és technikai szempontból is indokolt.

A mihamarabbi országos átállás érdekében tesztprogramot indított az NMHH. A Digitális Átállás Tesztprogram eredményeit az NMHH folyamatosan felhasználja az országos lekapcsolási projektben, így szerez tapasztalatokat a rendszer gyakorlati alkalmazásáról.

A program több szakaszból áll. Az előkészítő szakaszban az NMHH megkapta a támogatási jogosultság megállapításához szükséges adatokat a Magyar Államkincstártól (MÁK), az Országos Nyugdijbiztosítási Főigazgatóságtól(ONYF) és a települési önkormányzatok jegyzőitől.

A felmérési szakaszban (május-június)a támogatásra jogosultság szociális rászorultságon túli feltételeinek tisztázása érdekében, felmérő keresi meg az érintett személyeket/háztartásokat. A felmérő azonosítja a támogatásra jogosult háztartásokat és regisztrálja a jogosultak által választott támogatási formákat.

Akik jogosultak igénybe venni az állami támogatást:

- az adott háztartásban állandó lakhellyel rendelkeznek

- a jogszabályok alapján rászorultnak minősülnek

- kizárólag analóg földfelszíni módon televízióznak

A Digitális Átállás Tesztprogramról az érdeklődők további felvilágosítást kérhetnek az NMHH ingyenesen hívható telefonszámán:

06-80/38-39-40