Hírek RSS


Okosnet hírek

Magyar Idők

Hirado.hu

Hírek » Okosnet hírek

2012.04.23.

Balkán-láz magyar résztvevőkkel Bécsben

Meszecsinka és a Fókatelep is fellépnek a 2012. április 26. és május 13. között megrendezett Balkan Fever fesztiválon Bécsben. Öt koncert, tizenkét nemzet és a stílusok és műfajok minden lehetséges kombinációja várja az érdeklődőket.

Egy év kihagyás után ismét jelentkezik Európa legnagyobb, kortárs balkáni zenét felvonultató rendezvénysorozata, a Balkan Fever, amelyet 2012. április 26. és május 13. között tartanak meg az osztrák fővárosban.
Az országhatárokat átlépő, nemzeteket összekötő fesztiválon igényes világzenével, a folklórtól távol álló, mégis érdekes tradicionális zenével, mindennemű dzsesszel, underground-rockkal valamint independent és elektronikus zenével is találkozhat a vájt fülű közönség.
Az öt helyszínen zajló rendezvénysorozaton tizenkét ország előadói vesznek részt a zenei irányzatok és stílusok keverékének teljes kavalkádját felvonultatva. A boszniai Natasa Mirkovics sanzonokra emlékeztető dalait például introspektív dzsessz szólamokkal emeli ki a szerbiai Nenad Vasilics, miközben mindketten a 80-as évek Jugoszláviájának pop zenéjén szocializálódtak.
Hard-rockot és heavy metált ötvöz keleties-elégikus melizmatikus dallamokkal és harsány balkán-folkkal a Pero Defformero, amely Szerbia egyik legőrültebb bandája. Munkás- és partizándalok valamint kritikus hangvételű kortárs popdalok alkotják a bécsi Hor 29 Novembar portfólióját, akik az április 28-i hivatalos megnyitón lépnek majd fel.
Szintén a nyitóesten találkozhat a közönség a romániai Fanfare Shukarral. Az ízig-vérig roma rézfúvós együttes – akárcsak a Fanfare Ciocarlia – Zece Prajiniből származik, amely időközben a világzene-megszállottak Mekkájává avanzsált. A hagyományos táncokat – a geamparalet, a sirbat és a ruseascat – dél-balkáni és orientális témák valamint az érzelmektől túlcsorduló latin zene egészíti ki.
Pszichedelikus folkként aposztrofálják és mindenképpen felfedezésre érdemesnek tartják a szervezők a Meszecsinka és a Fókatalep május 11-i fellépését. A mediterrán továbbá latin-amerikai dallamokra építő, inkább az akusztikus world-beat felé tendáló Meszecsinka illetve a rock, trip-hop és az indiai ragga-rock felé hajló Fókatelep koncertjeit Oláh Annamária mindent betöltő hangja és funkos beatek szövik át.

Részletes program és helyszínek: www.balkanfever.at